Organofosfat zehirlenmesi neden olur?
Organofosfat zehirlenmesi, dünya çapında yaygın olan ve genellikle intihar amaçlı kullanılan bir böcek ilacı zehirlenmesidir. Sinir sistemindeki kolinesteraz enzimini inhibe ederek çalışır.
Organik fosfat zehirlenmesi nedir?
Organik fosfat bileşikleri, asetilkolinesteraz (AChE) enzimini baskılayarak kolinerjik sendroma neden olur. Semptomlar, muskarinik ve nikotinik bölgelerde parçalanmayan asetilkolinin birikmesinden kaynaklanır. Kolinerjik sendrom, ölüme yol açabilen ciddi zehirlenmeye neden olur.
Organofosfat zehirlenmesinde hangi ilaç kullanılır?
– Yetişkin dozu: 1 g/kg PO, 6×1 – Çocuk dozu: Yetişkinlerdeki gibidir. Atropin: Bilinen veya şüphelenilen organofosfat veya karbamat zehirlenmelerinde ortaya çıkan aşırı kolinerjik aktiviteyi tedavi etmek için kullanılır.
Organofosfat nelerde bulunur?
Sinir gazlarının başlıca toksik maddeleri organofosfatlardır.
Tarım ilacı zehirlenme belirtileri nelerdir?
Ancak pestisit zehirlenmesinin belirtileri genellikle şunlardır: Kusma, ishal, terlemede, tükürük ve gözyaşında artış, idrar tutamama, nefes darlığı, göz bebeğinin büyümesi veya küçülmesi, nabızda artış, kas zayıflığı, kasılmalar ve kramplar.
Toksik zehirlenme nasıl olur?
Zehirli maddelerin solunmasıyla oluşan zehirlenmelerde nefes darlığı, baş ağrısı, ciltte kızarıklık, morarma ve baş dönmesi gibi belirtiler görülebilir. Cilt yoluyla oluşan zehirlenmelerde ise genellikle ateş basması, his kaybı ve iltihap hissi gibi belirtiler görülür.
Alüminyum fosfit solunursa ne olur?
Fosfin gazı güçlü bir mitokondriyal toksindir ve sitokrom c oksidaz enzimini inhibe eder. Alüminyum fosfit zehirlenmesi şiddetli metabolik asidoz, akut solunum sıkıntısı sendromu, kardiyojenik şok ve multiorgan yetmezliğine yol açar.
Alüminyum fosfat zehirlenmesi neden olur?
Alüminyum fosfit tabletler ağız yoluyla alındıktan sonra midede su ve hidroklorik asitle hızla reaksiyona girerek toksik fosfin gazlarının oluşmasına neden olur. Fosfin gazı mideden 10-15 dakika gibi kısa bir sürede emilerek kan yoluyla vücudun dolaşımına katılır.
Organofosfat insektisit nedir?
Organofosfatlı insektisitler, sinir sisteminde önemli bir enzim olan kolinesterazın aktivitesini inhibe ederek nörotoksik etkilere sahip bileşiklerdir. Genellikle tarımda kullanılırlar ve özellikle doğum öncesi maruz kalma senaryolarında sinir hücrelerinin aşırı uyarılmasına neden olarak nörolojik gelişimi olumsuz etkileyebilirler. Organofosfatlı insektisitler, sinir sisteminde önemli bir enzim olan kolinesterazın aktivitesini inhibe ederek nörotoksik etkilere sahip bileşiklerdir. Genellikle tarımda kullanılırlar ve özellikle doğum öncesi maruz kalma senaryolarında nörolojik gelişimi olumsuz etkileyebilirler.
Zehirlenen kişiye ne ilaç verilir?
İlaç zehirlenmesi durumunda, bol su vererek hemen kusturun. Asit-baz zehirlenmesi durumunda (örneğin çamaşır suyu, sofra tuzu), kusturmayın ve bol su verin. 2 saatten fazla zaman geçtiyse, kusturmayın ve bol su ve zeytinyağı verin.
Atropin zehirlenmesinde ne olur?
Aniden ortaya çıkan yüksek ateş, hipertermi, kuru cilt, taşikardi ve solunum yetmezliği atropin zehirlenmesiyle açıklanabilir. Hastanın semptomların başlamasından birkaç saat önce tamamen normal olması kazara zehirlenmeye işaret ediyor olabilir. Aniden ortaya çıkan yüksek ateş, hipertermi, kuru cilt, taşikardi ve solunum yetmezliği atropin zehirlenmesiyle açıklanabilir. Hastanın semptomların başlamasından birkaç saat önce tamamen normal olması kazara zehirlenmeye işaret ediyor olabilir.
Pam nedir tıpta?
Pulmoner alveoler mikrolitiyazis (PAM), alveollerde kalsiyum fosfat kristallerinin birikmesiyle karakterize, etiyolojisi bilinmeyen, nadir görülen yaygın bir akciğer hastalığıdır ve otozomal resesif geçişlidir.
Fosfor zehirlenmesi nedir?
Uzun süre az miktarda organik fosfora maruz kalan kişilerde (örneğin böcek ilacı üreten fabrika işçileri veya çiftlik işçileri) grip benzeri belirtiler, baş ağrısı, yorgunluk, karın ağrısı, iştahsızlık, mide bulantısı, hiperaktivite, davranış ve ruh hali değişiklikleri görülebilir.
Organofosforlu bileşik nedir?
Organofosfor bileşikleri, karbon-fosfor bağları içeren çözünür organik bileşiklerdir (fosfat ve fosfit esterleri bu şekilde bağlanmaz). Uzun süre doğal ortamda kalan ve esas olarak haşere kontrolünde kullanılan klorlu hidrokarbonlara alternatif olarak kullanılırlar.
Pralidoksim neyin antidotudur?
Bu bileşikler kolinesteraz enzimine bağlanarak asetilkolinin parçalanmasını önler ve asetilkolin birikimiyle asetilkolin reseptörlerinin aşırı uyarılmasına neden olur. Organofosfat zehirlenmesine karşı panzehir olarak kullanılan pralidoksim, organofosfat ile enzim arasındaki bağları kimyasal olarak parçalayarak etki eder.
Alüminyum fosfat zehirlenmesi neden olur?
Alüminyum fosfit tabletler ağız yoluyla alındıktan sonra midede su ve hidroklorik asitle hızla reaksiyona girerek toksik fosfin gazlarının oluşmasına neden olur. Fosfin gazı mideden 10-15 dakika gibi kısa bir sürede emilerek kan yoluyla vücudun dolaşımına katılır.
Opioid zehirlenmesi nedir?
Opioid zehirlenmesinin ve aşırı dozunun başlıca belirtileri arasında uyuşukluktan baş dönmesine ve komaya kadar değişebilen bilinç düzeyinde azalma bulunur. Diğer başlıca belirtiler arasında noktasal olarak genişlemiş göz bebekleri ve yavaş solunum hızı bulunur. Siyanoz, hipotansiyon, bradikardi ve hipotermi de görülebilir. Opioid zehirlenmesinin ve aşırı dozunun başlıca belirtileri arasında uyuşukluktan baş dönmesine ve komaya kadar değişebilen bilinç düzeyinde azalma bulunur. Diğer başlıca belirtiler arasında noktasal olarak genişlemiş göz bebekleri ve yavaş solunum hızı bulunur. Siyanoz, hipotansiyon, bradikardi ve hipotermi de görülebilir.
Arsenik zehirlenmesi neden olur?
Arsenik zehirlenmesi pestisitlerde, boyalarda, duvar kağıtlarında, bazı kanser ilaçlarında ve seramiklerde bulunur. Bu tür ürünler aşırı miktarda arsenik içermez. Ancak kanser ilaçları veya pestisitlerde bulunan arsenik aşırı tüketildiğinde zehirlenmeye neden olabilir.
Atropin zehirlenmesi nasıl olur?
Atropin çeşitli durumlarda cezasız kullanılmasına rağmen zehirlenmeye neden olabilir. Ayrıca yabani bitkilerde yutulduğunda zehirlenmeye neden olabilecek miktarlarda bulunur. 2. Yetişkinlerde 1 mg’dan düşük dozlarda zehirlenme meydana gelmiş ve 12 ve 2 mg’da ölümler meydana gelmiştir. Çocuklarda 0,4 mg kadar düşük dozlarda bile ölümler bildirilmiştir. Atropin zehirlenmeye neden olabilir. Çeşitli durumlarda cezasız kullanılmasına rağmen zehirlenmeye neden olabilir. Ayrıca yabani bitkilerde yutulduğunda zehirlenmeye neden olabilecek miktarlarda bulunur. 2. Yetişkinlerde 1 mg’dan düşük dozlarda zehirlenme meydana gelmiş ve 12 ve 2 mg’da ölümler meydana gelmiştir. Çocuklarda 0,4 mg kadar düşük dozlarda bile ölümler bildirilmiştir.