İçeriğe geç

İFtira Atan Kişiye Ne Denir

İftira atan kişi ne yapmalı?

İftiraya uğrayan kişi şikayette bulunabilir. Şikayet kolluk kuvvetlerine veya Başsavcılığa yapılabilir. Ancak, iftira suçunun ihbar konusu olan bir suç olmadığı unutulmamalıdır. Ayrıca resen soruşturma başlatılabilir.

İftiranın diğer adı nedir?

İftira; Kasten ve asılsız bir şekilde yapılan itham, karalama ve karalama anlamına gelir.

Kim birine iftira atarsa?

Bir yıl veya daha az hapis cezaları için para cezasına çevrilmesi mümkündür. Hakaret suçunun basit hali bir ila dört yıl hapis cezasıdır. Ancak istisnai durumlarda, örneğin gerçek pişmanlık durumunda, bir yıldan az olarak belirlenebiliyorsa, ceza para cezasına çevrilebilir.

Birisine iftira atmanın günahı nedir?

İftira neden günahtır? İftira, bir kişinin hayatını tamamen etkileyebilecek son derece kötü bir davranış ve durumdur. Bir kişiye haksız yere iftira atmak da en büyük günahlardan biridir ve yalnızca haklı kişi tarafından affedilebilen insan hakları günahlarından biridir.

Atilan iftiradan nasıl kurtulunur?

Hakarete uğrayan kişi şikayette bulunabilir. Bu şikayet kolluk kuvvetlerine veya savcılığa yapılabilir. Ancak şunu belirtmeliyiz ki hakaret suçu şikayete dayalı bir suç değildir. Soruşturma resen de başlatılabilir.

İftira uğrayan kişi ne yapmalı diyanet?

İftiracı tövbe etmez ve af dilemezse ahirette cezalandırılır. Müftünün tövbesinin sonucunu ancak Allah bilir.

Bir insan neden iftira atar?

İftiranın kökü, bilinçaltı bir nedenden dolayı intikam alma duygusunda yatar. İftiracı, iftira attığı kişiye, kendisine zarar vereceğini umduğu suçlamaları, özellikleri ve sitemleri yükler; daha doğrusu: yapışır. “İz bırakma” mantığıyla muhatabını karalamaya çalışır.

Asılsız iftira cezası nedir?

İftira suçu ve cezası, suçun içeriği mahkemede tespit edilip ispatlandıktan sonra belirlenir. İftira edilen taraf tanınmış ve saygın bir kişi ise verilecek ceza daha yüksektir. İftira suçunda ceza 1 ila 4 yıl arasında hapistir.

İftira nasıl temizlenir?

Hakaret suçunun mağduru, faile karşı maddi ve manevi tazminat davası açabilir. Maddi tazminat davası yoluyla hakaret nedeniyle oluşan maddi zararın tazmini; Manevi tazminat davasının amacı ise hakaret nedeniyle mağdurun yaşadığı derin üzüntü, acı ve kederden kaynaklanan manevi zararın tazmin edilmesidir.

Peygamber efendimize iftira atan kişi ile ilgili hangi sure gelmiştir?

Bu ayet Nur Suresi’nde bulunmaktadır. Nur Suresi’nin 24. ayeti şöyledir: “Kim iffetli kadınlara kötü bir iftira atar da sonra bu iftiralarına dört şahit getirmezse (azap görecektir).”

Cinsel iftiraya uğrayan kişi ne yapmalı?

Cinsel taciz mağdurunun savcılığa şikayette bulunması yeterlidir. Bu durumda savcılık soruşturma başlatır, iddianame düzenler ve dava açar. Cinsel hakaret mağdurunun da maddi ve manevi zararın tazmini için dava açma hakkı vardır.

Namusa iftira atmanın cezası nedir?

Hakaret suçu kanunda özel olarak düzenlenmemiş olsa da bir tür hakaret suçudur. İftira suçu, işlenen suçun basit halini ifade eder. Bu nedenle, suçun ciddiyetine bağlı olarak verilen ceza bir ila dört yıl arasında hapis cezası olabilir.

İftira atan birine ne yapmalı?

İftiracı biliniyorsa, şikayet için iki yer seçilebilir. Bunlar Başsavcılık ve yaşadığınız şehirdeki kolluk kuvvetleridir. Sanığın iftiradan cezalandırılabilmesi için, mağdurun iftiraya uğradığını kanıtlaması gerekir. Bu, deliller ve tanıklar aracılığıyla yapılır.

İftira atanların sonu ne olur?

Mağdura karşı işlenen iftira nedeniyle mağdur hakkında hapis cezası dışında bir adli veya idari yaptırıma hükmolunması hâlinde; iftira atan kişi, üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK m. 267/7).

İftira uğramak imtihan mıdır?

İftiraya uğrayan kişiler bu sorundan kurtulmak için bazı yöntemlere başvururlar. İnsanların bu zorlu süreçte gösterdikleri sabır, tasavvufta bir yol ve kişinin manevi seviyesinin artmasına yol açan bir imtihan olarak değerlendirilir.

Birine iftira atmanın cezası nedir?

Basit hakaret suçunda ceza 1 yıldan 4 yıla kadar hapistir (TCK m. 267/1). Nitelikli hakaret suçu işlenirse, suça verilecek ceza yarı oranında artırılır. Başka bir deyişle, failin kendisi hakaret suçunu maddi delillerle ispat ederse, suçun en basit şekline verilecek ceza yarı oranında artırılır (TCK m. 267/2).

Şikayet asılsız çıkarsa ne olur?

İşlenmediğini bildiği bir suçu, işlenmiş gibi yetkili makamlara ihbar eden veya bir soruşturmanın kolaylaştırılması amacıyla işlenmemiş bir suç hakkında delil veya emare uyduran kimse, üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Hakaret iftira davası nasıl açılır?

İftira davası Asliye Ceza Mahkemesi tarafından görülür. Mahkemeye başvuran kişinin, iftiraya uğradığını veya yalan beyanlarla hedef alındığını kanıtlayan delilleri olmalıdır. Asliye Ceza Mahkemesine, incelenecek olguları açıkça belirten bir dilekçe sunulmalıdır.

İftira psikolojisi nedir?

Bu anlamda iftira bir tür psikolojik savaş yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir insanı susturmanın ve konuşsa bile sözlerinin etkisini azaltmanın yolu o insanın güvenilirliğini zedelemek, yani ona en uygunsuz şekilde iftira atmaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Grup Yapan Escort