Orta Çağı Avrupa’sında Yönetim Şekli
Orta Çağ, MÖ 476 ve 1500 arasında yaşanmış olan Avrupa toplumlarının tarihi dönemini ifade eder. Bu dönem, feodalizmin önemli bir parçası olmuştur. Feodal yönetim, İngiltere ve Fransa gibi bazı ülkelerde köklerini sürdürmüştür. Feodalizm, tarım toplumlarının yönetim modelidir. Ayrıca, feodal otorite ile çok ilkel bir hukuk düzeni kurulmuştur.
Feodal Yönetimin Temel Özellikleri
Feodal yönetim, saygın sınıflar arasındaki toplumsal ilişkiler ve siyasi hakların belirlenmesine dayalı olarak çalışır. Feodalizm, büyük toprak sahiplerinin egemenliğini kabul etmeyi gerektirir. Feodal sistemde, toprak sahipleri tarafından verilen ücretler veya tarım ürünü karşılığında, çeşitli sosyal, ekonomik ve hukuki haklara sahip olan köylülerin hizmetini kabul etmeleri gerekir. Toprak sahipleri, köylülerin emrinde olan askerlerin kullanımıyla köylüleri koruyacak ve onlara yönetim kurma hakkı verecekti.
Feodal Yönetimin Diğer Özellikleri
Feodalizm, birçok Avrupa ülkesinde katı hiyerarşik bir sistem olarak kurulmuştur. Yönetim, kraldan başlayarak, baronlardan, prenslerden, kontlardan ve daha düşük düzeydeki insanlara kadar iner. Feodalizm, toprak sahiplerinin ve köylülerin arasındaki sözleşmelerin özgürlüklerini kısıtladığı anlamına gelir. Feodalizmin sözleşmeleri, köylülerin toprak sahiplerini veya hizmet verdikleri kişiyi reddetmek için harekete geçmelerine izin vermezdi.
Feodalizmin bir diğer özelliği, köylülerin ciddi vergiler ödemesi gerektiğidir. Feodalizm, köylülerin vergi ödemek için haklarını kaybetmeleri anlamına gelir. Feodalizm, köylülerin toprak sahiplerine çalışma hakkını veren bir sistemdi.
Feodal Yönetimin Sonu
Feodalizm, Orta Çağda Avrupa’da yaygın olarak kullanılan bir yönetim şekliydi. Ancak, bu yönetim şekli, 16. yüzyılda ülkelerin büyük topraklarını kontrol etmek için kullanılan feodal özelliklerin yavaş yavaş ortadan kalkmasıyla sona erdi. Sonuç olarak, Orta Çağı Avrupa’sında yönetim şekli olarak feodalizm kullanılmıştır.