Çocuk edebiyatını oluşturan türler nelerdir?
Hikaye, masal, bilmece vb. Gördüğünüz gibi çocuk edebiyatı çocuklara geniş bir ürün yelpazesi sunmaktadır. Ancak bu noktada bu alt türlerin çocuğa nitelikli bilgi de sağlaması gerektiği belirtilmelidir.
Çocuk kitap türleri nelerdir?
Çocuklar için yazılmış edebi eserlere baktığımızda, bunların türleri genel olarak şunlardır: Masal, fabl, destan, efsane, öykü, roman, biyografi, anı, seyahatname, doğa ve bilim olaylarını anlatan kitaplar, şiir, bilmece ve tekerlemeler.
Çocuk edebiyatı ilkeleri nelerdir?
Çağdaş çocuk edebiyatında üç temel kavram vardır: “çocuğun görüşü”, “çocuğun bakış açısı” ve “çocuğun gerçeği.” Bu üç kavram, çocuk edebiyatının eğitsel, görsel ve estetik kabul kriterlerinin anahtarıdır.
Çocuk edebiyatında çocuk bakışı nedir?
“Çocuk bakış açısı”, “çocukluk” ve “çocuğun gerçekliği” göreceli kavramlardır; geleneksel, modern ve postmodern çocukluktaki değişimler de öyle.
Çocuk edebiyatının temel işlevi nedir?
Çocuk edebiyatının en temel işlevi, çocuklara okuma sevgisi ve alışkanlığı kazandırmaktır. Bunu başaran kitaplar, çocuğun bilişsel, duygusal, psikomotor, kişisel ve sosyal gelişimine de önemli katkı sağlar.
Çocuk edebiyatı kaç yaşı kapsar?
Çocuk edebiyatı terimi, 2-14 yaş arasındaki insanların gereksinimlerini karşılayan bir edebiyat alanını tanımlamak için kullanılır (Oğuzkan, 2013). Edebiyatın en çok talep gören türü çocuk edebiyatıdır.
Çocuk edebiyatı nasıl olmalıdır?
✓ Okul öncesi çocuk edebiyatı, çocuğun fiziksel ve davranışsal gelişimine paralel olarak olumlu etkilerde bulunmalıdır. ✓ Çocuk edebiyatı, okul öncesi çocukların “eğlenerek” vakit geçirmelerine olanak veren nitelikte olmalıdır. ✓ Çocuğu eğlendirirken aynı zamanda keşfetmeye ve analiz etmeye de teşvik etmelidir.
Ne tür kitap türleri var?
Ancak en çok okunan ve popüler kitap türleri arasında yer alırlar; anılar, kısa öyküler, çizgi romanlar, denemeler, edebiyat, bilim, araştırma ve genç yetişkin kitapları vardır. En popüler kitap türleri arasında felsefe, roman, tarih, hobi, inceleme ve eğitim gibi kategoriler yer alır.
Çocuk ve gençlik edebiyatı nedir?
Çocuk ve gençlik edebiyatı; Çocuk ve gençlerin düşünce, duygu ve imgelerine hitap eden, özellikle çocuklar ve gençler için usta sanatçılar tarafından yazılan/çizilen veya geleneklere dayalı, üstün sanatsal niteliklere sahip sözlü ve yazılı/çizgisel ürünleri tanımlamak için kullanılan genel terimdir.
Çocuk edebiyatının temel ögeleri nelerdir?
İçindekiler (iç yapı) Çocuk kitaplarının özellikleri: GİRİŞ, İLETİŞİM.
Çocuk edebiyatının hedefleri nelerdir?
Çocuk edebiyatının temel amacı, çocuklara sanatsal duyarlılıkla yaşam ve insan gerçekliğine ilişkin yapılandırılmış göndermeler sunmak, anadilini kullanmanın olanaklarını kavramalarını sağlamak ve onları yazılı kültürle sağlıklı ve sürekli iletişim kurabilen bireyler haline getirmektir.
Çocuk edebiyatı tema nedir?
Tema, yazarın veya çizerin kitapta ele alınan konu ile çocuk üzerinde yaratmak istediği etki ve onunla paylaşmak istediği duygu ve düşünce birikimidir. Tema, kitapta ele alınan konunun çocuğun duygusal ve düşünsel evreninde yaratacağı etkidir.
Çocuk edebiyatı kaça ayrılır?
Çocuk edebiyatında metin türlerini ana başlıklar halinde şöyle sıralayabiliriz: masal-destan-mitoloji, fabl, roman, öykü, şiir, biyografi, çizgi roman, çocuk dergi ve gazeteleri, anı-günlük, seyahatname, bilmece-tekerleme-fıkra.
Çocuk edebiyatının yararları nelerdir?
Çocuk edebiyatı ürünleri; konuşma ve yazma becerisinin gelişmesine, farklı yaşantıların tanınmasına, hayata farklı açılardan bakılmasına, çok yönlü düşünme becerisinin gelişmesine, sorumluluk duygusunun gelişmesine, tartışma ve eleştirinin öğrenilmesine katkı sağlar (Aykaç, 2011).
Çocukların ilk kitabı nedir?
Ülkemizde çocuklara yönelik ilk eserler, Tanzimat’tan önce Nabi’nin (1642-1712) Hayriye adlı mesnevisi ile Sümbülzade Vehbi’nin 1837’de Mısır’da basılan Lütfiyye adlı rehber kitabıdır. Nabi ve Vehbi, oğullarına hayata ve toplumu anlamaya yönelik öğütler verirler.
Çocuk edebiyatının nitelikleri nasıl olmalıdır?
Bunlar: Estetik olması (sanatsal bir nitelik taşıması onu “edebi” kılar), dolaylı didaktik olması (eğitici ve öğretici yönleri olması), pragmatik olması (çocuğa yönelik bazı yararlar varsayması), “çocuğa uygunluk” ve “çocuk gerçekliği” ilkesi dikkate alınarak yaratılmasıdır.
Edebiyatın alanları nelerdir?
Edebiyat temaları; deneme, drama, efsane, tarih, roman ve şiir. Bazı edebi eserlerde gerçeklik, kurgusal bir gerçeklik biçiminde var olur. Eseri yaratan sanatçı, gerçek hayattan esinlenen olayları veya fikirleri kendi zihninde olup bitenlerle birleştirir.
Türk edebiyatında çocuğa seslenen ilk yapıt nedir?
Ülkemizde çocuklara yönelik ilk eserler, Tanzimat’tan önce yazılmış olan Nabi’nin (1642-1712) Hayriye adlı mesnevisi ile 1837’de Mısır’da basılan Sümbülzade Vehbi’nin Lütfiyye adlı rehber kitabıdır.
Çocuk edebiyatı tema nedir?
Tema, yazarın veya çizerin kitapta ele alınan konu ile çocuk üzerinde yaratmak istediği etki ve onunla paylaşmak istediği duygu ve düşünce birikimidir. Tema, kitapta ele alınan konunun çocuğun duygusal ve düşünsel evreninde yaratacağı etkidir.