Basit yargılama usulü hangi hallerde uygulanır?
Adli para cezasını gerektiren suçlarda ve iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlarda olağan yargılama usulü uygulanabilir.
Hangi davalar basit yargılama usulüne tabi hukuk?
Sıradan mahkeme usulü, icra mahkemelerinin yargı yetkisine giren davalar ve konular için geçerlidir. Örneğin, sıradan mahkeme usulü şikayetler, itirazın kaldırılması, icra usulünün iptali, yürütmenin durdurulması başvuruları, ihalenin feshi, haciz ve iflas hallerinde talepler ve haciz emrine itirazlarla ilgilenir.
Basit yargılama kaç ay sürer?
Ancak, hukuki davalarda ve adli yargıya tabi davalarda bu süre iki aydır. Hukuk Muhakemeleri Kanunu md. 316, adli yargıya tabi davaları saymaktadır.
Basit yargılama usulünde ceza ne kadar indirilir?
Basit yargılama usulü uygulandığında, suçlu bulunan kişiye verilecek ceza dörtte bir oranında indirilir.
Basit yargılama hangi suçlar?
İki yıl veya daha az hapis veya para cezası gerektiren suçlara olağan yargılama usulü uygulanabilir. Özellikle iki yıl veya daha az hapis cezası gerektiren özel kanunlarda (5237 sayılı Türk Ceza Kanunu hariç) listelenen suçların da olağan yargılama usulüne tabi olduğunu vurgulamak isteriz.
Basit yargılama usulünde deliller ne zaman sunulur?
Dolayısıyla basit yargılama usulünde olduğu gibi yazılı yargılama usulünde de, ön inceleme duruşmasından itibaren iki haftalık süre içinde başvuruda yer alan ancak mahkemeye sunulmayan belgelerin yeniden sunulması mümkündür.
Hakaret basit yargılama mı?
Hakaret suçunun kovuşturulması asliye ceza mahkemelerinin görevidir. Hakaret suçunun kovuşturulması bağlamında asliye ceza mahkemesi CMK m. 251’e göre karar vermiştir. § 251’e göre basit yargılama usulüne başvurulması mümkündür.
Basit yargılamada dosya üzerinden karar verilir mi?
Adli para cezasını ve/veya iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlarda, iddianamenin olağan yargılamada kabul edilmesinden sonra, yargılama bazı usul işlemlerinden muaf tutulmakta ve mahkemelere duruşma açmadan dosya hakkında karar verme imkânı tanınmaktadır.
İşe iade davası basit yargılama mı?
İade davası olağan mahkeme yargılamasına tabidir. Taraflar iddialarını genel hükümler çerçevesinde her türlü delille ispat etmekte serbesttirler.
Basit yargılamada dava kaç kez takipsiz bırakılabilir?
Yargılamadan geri çekilen ve daha sonra yeniden açılan bir dava, ilk yeniden açılmadan sonra bir kereden fazla yargılanmadan bırakılamaz. Aksi takdirde, dava açılmamış sayılır. Davanın, davanın ikinci kez durdurulmasıyla açılmadığı sonucuna varmak doğru değildir.
Basit yargılama kararına itiraz edilirse ne olur?
(2) Sözlü duruşma, itirazı karara bağlayan mahkeme tarafından açılır ve duruşmaya genel hükümlere göre devam edilir. Taraflar yokken de duruşma yapılır ve 223 üncü maddeye göre yokluklarında karar verilebilir. Bu husus, taraflara gönderilen davetiyede belirtilir.
İlk duruşmada karar çıkar mı?
Mahkemeye katılmazsanız yaptırımlarla karşılaşabilirsiniz. Kaçırılan duruşma ilk duruşmaysa, mahkeme sanığı veya davacıyı zorla ikinci duruşmaya getirmeye karar verecektir. Sanık ilk iki duruşmaya katılmazsa, kendisi için tutuklama emri çıkarılabilir.
Basit yargılama usulü duruşma olur mu?
Öte yandan kural, olağan yargılama usulünde verilen karara karşı itirazın niteliği ne olursa olsun, mahkemenin her durumda duruşmalı yargılama yoluyla yargılamaya devam edeceğini öngörmektedir.
Basit yaralamadan yargılanıyorum mahkemede ne sonuç çıkar?
Basit bir tıbbi müdahale ile giderilebilecek kişisel yaralanma suçunda, mağdur şikayetini geri çekerse soruşturma kovuşturmadan vazgeçecektir. Yargılama sırasında, hakim cezai işlemlerin durdurulmasına karar verecektir.
Ceza basit yargılama usulünde tanık dinlenir mi?
Tanık beyanlarının delil olarak kabul edildiği hallerde tanığın dinlenmesi gerekir (CMK m. 201). Doğrudan soru sorma hakkına göre, soru sorma hakkının güvence altına alınması gerekir. Bu nedenle tanıkların dinlenmesi gereken hallerde basit yargılama usulüne uyulmamalı, duruşma olağan usule göre yapılmalıdır.
Byu hangi hallerde uygulanmaz?
Küçüklük, akıl hastalığı, sağırlık veya dilsizlik halleri ile soruşturulması veya kovuşturulması izne veya başvuruya bağlı suçlarda olağan yargılama usulü uygulanmaz.
Ceza basit yargılama usulünde tanık dinlenir mi?
Tanık beyanlarının delil olarak kabul edildiği hallerde tanığın dinlenmesi gerekir (CMK m. 201). Doğrudan soru sorma hakkına göre, soru sorma hakkının güvence altına alınması gerekir. Bu nedenle tanıkların dinlenmesi gereken hallerde basit yargılama usulüne uyulmamalı, duruşma olağan usule göre yapılmalıdır.
Basit yaralamadan yargılanıyorum mahkemede ne sonuç çıkar?
Mağdurun basit tıbbi müdahale ile giderilebilecek bir yaralanma nedeniyle şikâyetinden vazgeçmesi halinde, soruşturma aşamasında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilir. Yargılama aşamasında hâkim, ceza yargılamasının durdurulmasına karar verir.
Basit yargılama usulünde vekalet ücreti ne kadardır?
CEZA MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 03. CEZA KOVUŞTURMA/ADALET VE ADALET KURULU’NDA GÖRÜLEN DAVALAR (Savunma/Şüphelinin sorgulanması) 25.000,00 TL 04. PARA CEZASINA İTİRAZ 20.000,00 TL 05. BASİT YARGILAMA 12.000,00 TL 06. ÖZEL MAHKEME 10.